UTP_INFRA_header

Luchtmonitoring

U bent hier:Diensten/Luchtmonitoring

Offerte aanvragen

Naar aanleiding van uw vraag nemen we telefonisch of per e-mail contact op. Vul uw gegevens alstublieft zo volledig mogelijk in. Zo kunnen wij u beter van dienst zijn.

Banner-Luchtmonitoring

GEZONDE LUCHT

VOOR IEDEREEN

Frisse lucht op de werkplek en scholen als basis voor goed werkgeverschap en goed onderwijs.

De pandemie heeft laten zien dat op de werkplek en in het onderwijs een plek is waar je snel besmet kunt raken met corona. Onderzoek liet zien dat dit komt door slechte ventilatie. Een goed geventileerde werkplek en lokaal vermindert niet alleen de overdracht van ziektes, het zorgt ook voor betere prestaties en focus. Gezonde lucht zorgt dus voor gezonde medewerkers en leerlingen

Beter geventileerde werkplekken en scholen.

Met deze wetenschap heeft het kabinet daarom begin 2022 een set aan maatregelen aangekondigd: scholen en onderwijsinstellingen moeten de ventilatie verbeteren. Dit begint met een verplichte CO2-meter in elk klaslokaal. Om scholen zo goed mogelijk te helpen is er onder andere subsidie beschikbaar gesteld. Op deze pagina leggen we je graag uit over het nut van CO2 meten en andere FIJNSTOF, de juiste meters en de maatregelen en hulp vanuit de overheid.

Maar wat is fijnstof eigenlijk?

Je ziet het niet, maar het is er wel: FIJNSTOF.

Fijnstof in de lucht is schadelijk voor de gezondheid. Vooral mensen met long- en hartklachten zijn er gevoelig voor. En er blijken steeds meer veroorzakers te zijn van deze vorm van vervuiling.

Hoe klein is fijnstof precies?

Fijnstofdeeltjes zijn kleiner dan 10 micrometer, ofwel 0,001 centimeter. De grootte duiden we aan met het getal achter de term PM. Dat staat voor particulate matter.
We onderscheiden drie groepen fijnstof:
Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer (PM10)
Deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer (PM2,5)
Deeltjes die kleiner zijn dan 0,1 micrometer (PM0,1)
De laatste groep noemen we ultrafijnstof.

Waarom is CO2 en Fijnstof een probleem.

Iedereen ademt CO2 uit van mens tot dier, iets heel natuurlijks dus. Maar als deze Co2 niet weg kan,voordat je binnen in een slecht geventileerde ruimte bent, heeft dit veel invloed op de luchtkwaliteit. Te veel CO2 in een ruimte zorgt voor vervuilde lucht, met alle gevolgen van dien waaronder.

  • Verminderde concentratie en cognitieve vaardigheden

  • Verminderd de productiviteit

  • Het veroorzaakt hoofdpijn

  • Je krijgt er droge ogen van

  • Je wordt er besluitloos van

  • Het veroorzaakt Slaperigheid/sufheid

  • Het brengt ziektes over

Als er veel mensen in een ruimte zijn, wordt er veel CO2 uitgeademd. Bovenstaande problemen nemen dan toe. Vooral op de werkplek en in de klas, waar je juist scherp moet zijn, is het extra vervelend als er te veel CO2 in de ruimte aanwezig is.

Wat een Foobot kan meten.

Foobot scant de omgeving eromheen in realtime en gebruikt interne sensoren om TVOC’s (Vape e-sigaret damp), PM1,PM2.5’s, PM10, CO2, temperatuur en vochtigheid te meten. Sinds de opkomst van de e-sigaret wordt deze steeds vaker op plekken gebruikt waar niet gerookt mag worden. De Foobot sensor detecteert deze vape dampen ook. Het registreert informatie met tussenpozen van vijf minuten en heeft veel manieren om te delen wat het leert.

TVOC

tvoc-green

Fijnstof in de lucht is schadelijk voor de gezondheid. Vooral mensen met long- en hartklachten zijn er gevoelig voor en er blijken steeds meer veroorzakers te zijn van deze vorm van vervuiling.

Temperatuur

temp-green

Als het te warm is, dan gaat de productiviteit van de medeweker / leerlingen omlaag. Elke graad boven de 25 °C zorgt voor een verlies van 2% aan productiviteit

Luchtvochtigheid

humidity-green

Deze is ideaal tussen de 40% en 60%. Te droge lucht veroorzaakt hoesten, droge ogen, droge huid en overdracht van ziekte’s. Te vochtige lucht zorgt weer voor schimmelvorming en astmaklachten.

Fijnstof

pm-green

Van pollen tot verontreinigde stoffen van de uitlaatgassen, dat is fijnstof. Het kan irritatie, allergie of ziekte veroorzaken.

Foobot laat je de luchtkwaliteit om je heen zien. Een slechte lucht, bijvoorbeeld een hoge index van fijnstof, vochtigheid en CO2, kan astma, verminderde productiviteit , allergie en hoofdpijn veroorzaken.

Houd alle werkplekken en lokalen in de gaten.

Via een Web portal is de informatie over de luchtkwaliteit te zien, waarschuwingen geeft en tips geeft om de luchtkwaliteit te verbeteren. Via de portal van Foobot kan je notificaties instellen om een email te ontvangen wanneer luchtvervuiling boven een ingestelde drempel komt. Ook is het mogelijk om via een API een dasboard te laten maken waarop je de gegevens kan tonen op bijvoorbeeld een afdeling, er kan zelf bepaald worden wat er getoond word.

Op het Foobot dashboard komen de gegevens van alle meters samen. Het is een duidelijk overzicht van gebouw(en) met realtime meetwaarden. De data is 24/7 beschikbaar in een beveiligde cloudomgeving en bereikbaar via web. Met de data kunt u rapporten genereren en advies krijgen over het verbeteren van de binnenlucht. Ook kunt u via API koppelingen maken met andere systemen. Het aantal gebruikers is ongelimiteerd en per gebouw zijn verschillende gebruikers en rechten gemakkelijk in te stellen.

Offerte aanvragen

Naar aanleiding van uw vraag nemen we telefonisch of per e-mail contact op. Vul uw gegevens alstublieft zo volledig mogelijk in. Zo kunnen wij u beter van dienst zijn.

Neem contact op

Naar aanleiding van uw vraag nemen we telefonisch of per e-mail contact op. Vul uw gegevens alstublieft zo volledig mogelijk in. Zo kunnen wij u beter van dienst zijn.